Tobago
Varustekaappi Kalenteri Topi

virtuaalihevonen
"Topi"
hollantilainen puoliverinen, ruuna
s. 22.4.2004 , 15-vuotias
ruunivoikko, säkä 182cm
kouluratsu; Prix St. Georges / 100cm
kasv. Levi van Nelis, om. Valtteri Sarna

i. Topthorn ii. Toronto
ie. Flashdance
e. Charlie Rose ei. Charlieni
ee. Ginger Rose

Tobago eli Topi on kuin malliesimerkki hevosesta - järkevä, kiireetön ja ystävällinen opetusmestari. Jos Valtteri Sarna puolestaan on jotain, niin loogikko ennen kaikkea. Siksi oman hevosen hankinnan tullessa eteen hän ei ihastunut tulisiin täysiverisiin eikä nuoriin projektihevosiin: hänen elämässään oli aukko vain kokeneelle, kilparadoilla rutinoituneelle puoliveriselle. Topi osui siihen halkeamaan juuri sopivasti ja kaupat ruunasta tehtiin heti paikan päällä koeratsastuksen päätyttyä.

Järkevä ja asiallinen saattavat olla oikeat sanat kuvaamaan Topia, mutta pystyynkuollut se ei missään tapauksessa ole. Vaikka "opetusmestari" tuo yleensä mieleen ratsastuskoulun opetushevosen, tällä hetkellä puhutaan kuitenkin kilpahevosesta, vaikka Topin selkään voisikin ihan mielellään laittaa ensikertalaisenkin. Se on kliinisen kiltti taluttaessa ja karsinassa, mutta lemppari-ihmisen tai -hevosen läsnäollessa siitä tulee yllättävän pehmo kiehnääjä.

Suorastaan ammattimaisesta elämänasenteestaan huolimatta Topi ei ole mikään johtajahevonen, vaan se jakaa heinäkasansa mielellään jonkun toisen kanssa. En ole pitkään aikaan tavannut hevosta, jolle olisi yhtä helppo valita tarhauspaikka.

Topi on laadukas ratsu, jolla on upeat kouluhevosen liikkeet. Eiväthän ne kyllä kauhean mukavat istua ole, mutta niissä tottuu olemaan. Mukavuudenhaluisen ratsastajan onneksi Topi on todella herkkä, motivoitunut ja fiksu - se tajuaa vähän epäselvemmistäkin avuista, mitä 6-vuotias serkkutyttösi yrittää siltä pyytää. Kun kankikuolaimet taas laitetaan suuhun, pintelit kääritään jalkoihin ja ratsastaja vetäisee raipan esiin, Topi on täysin eri hevonen. Se ei päästä kokenutta ratsastajaa ollenkaan helpolla, vaan sakottaa virheistä - ja toisaalta palkitsee onnistumisista. Mikään ruutitynnyrikään ruuna ei ole, joten sitä saa jonkin aikaa herätellä ennen kuin sen moottori todella lähtee ykkösvaihteelta eteenpäin.

Koska Topi on niin kokenut ratsu, sen selässä ei tarvitse koskaan odottaa pahinta. Se on hevonen, jonka kanssa voi huoletta kokeilla uusia asioita: maastoesteitä, uittamista, temppujen opettelua... se on hirveän hyväkäytöksinen tilanteesta sekä paikasta huolimatta ja näyttää hyvin harvoin edes nyrpeältä. Valtterin kanssa se tulee toivottavasti vielä valloittamaan hieman pienemmät kouluradat ja opettamaan omistajalleen paljon.

Ulkoasu © M Layouts